Türkiye’de En Çok Kullanılan Sosyal Ağ Hangisi?

Ülkemizde en çok tercih edilen sosyal medya platformunun hangisi olduğu belli oldu.

Türkiye’deki internet kullanıcılarının %80’i her gün online olurken, %20’si haftada en az bir kez internete bağlanıyor.

Yapılan araştırmalar Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformunun %35’lik oranla Facebook olduğunu ortaya koydu. Interpress tarafından yapılan araştırmaya göre; Türkiye’deki nüfusun 50 milyona yakını internete bağlanmakta sorun yaşamıyor. İnternet kullanıcılarının 42 milyonuysa aktif olarak sosyal medyada yer alıyor. Bu kullanıcıların 36 milyonunu sosyal medyaya mobil cihazlardan bağlanmayı tercih ediyor.

Dünya Üzerindeki En Popüler Sosyal Ağlar

Listede ilk sıraya Facebook yerleşiyor. Sosyal medya dendiğinde akla ilk gelen isim aynı zamanda kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan platform. Her ay 1.35 milyardan fazla kişi aktif olarak Facebook’u kullanıyor. Bu kullanıcıların 864 milyonuysa her gün en az bir kez Facebook’a bağlanıyor. Bu kişilerin, 230 milyonu Asya’dan, 200 milyonu ise Avrupa’dan. Canada ve Amerika’dan bağlananların sayısıysa 150 milyonda kalıyor. Türkiye’de ise aktif kullanıcı sayısı 50 milyona doğru gidiyor.

Crovu Blog

QQ Tencent

Ülkemizde bilinmeyen bir sosyal ağ olarak tanımlanabilecek olan QQ, Çin kökenli bir site. Ülkede Facebook ve Twitter’ın yasak olması nedeniyle 1999 yılında kurulan ağ, Çin dışında varlığını kabul ettirememiş. Ülkenin halen 1 numaralı sosyal medya platformu olan QQ, 839 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip.

QZone’da QQ gibi sadece Çin’de var olan bir uygulama. 2005 yılında kurulan sitenin aylık aktif kullanıcı sayısı 650 milyona yaklaşıyor.

Whatsapp, listenin 4.sırasında yer alıyor. 2009 yılında kurulan ağ, çok kısa süre içinde 400 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak bir rekorun altına imzasını atmayı başardı. Kısa süre önce Facebook tarafından rekor bir teklifle satın alınan WhatsApp, listenin 4.sırasında yer alsa da herkesin hemen hemen her gün giriş yaptığı bir platform.

Wechat, Çin merkezli bir girişim olmasına rağmen, dünyaya açılabilmeyi başarmış. Aylık olarak 357 milyon aktif kullanıcıya sahip olan uygulama tüm dünya tarafından bilinmesine karşılık hedeflenen üye sayısına ulaşamamış.

Profesyonel İş İnsanları Sanal Ortamda Bilgi Paylaşımı Yapıyor

LinkedIn, profesyonel çalışanlara yönelik olan sosyal ağın 345 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Profesyonel iş hayatının dijital âleme aktarıldığı LinkedIn ile iş arayanlar, işverenler ve kurumsal firmalar aynı ortamda bir araya gelebiliyor.

Google+, Facebook’a rakip olarak çıksa da istediği ivmeyi yakalayamayan Google, halen 300 milyon kullanıcıya hitap etse de rakiplerinin çok gerisinde kalarak ciddi bir hayal kırıklığı yaşanmasına neden olmuştur.

Weibo, Çin merkezli bir girişim olan Weibo için Çin’in Twitter’ı denebilir. Aylık 156 milyon aktif kullanıcısı olan uygulama güncel haberlerin ülke içinde hızlı bir şekilde yayılmasına imkân tanıyor.

Türk İşi Sosyal Medya Denemeleri

Quup; sağlam altyapısı ve güzel ortamıyla harika bir ortam sağlayan Quup, Türk yapımı sosyal ağ kavramını ilk ortaya çıkarak platform olarak biliniyor. Çeşitli sebepler nedeniyle fazla yaygınlaşmasa da gönüllerin şampiyonu olmayı hak eden uygulama %100 Yerli sosyal ağ olarak tanımlanabilir.

Sosyal ağlarda sınıflandırmanın nasıl yapıldığı konusunda yapılan araştırmalar kullanıcı deneyimlerinin temel olarak; arkadaşlık ve çevre edinme, iş ağları, çöpçatanlık ağları, mezuniyet ağları ve marka sosyal ağları olarak gruplandığı söylenebilir.

İnternet kullanıcılarının zamanları nasıl değerlendirdiklerine göz atıldığındaysa; anlık mesajlaşma hizmetlerinin %26’ıyla ilk sıraya yerleştiği söylenebilir. Kullanıcıların sosyal ağlarda geçirdiği toplam süre ise %10 seviyelerinde. Oyun oynamak için internette kalanlar ise %7’lik bir zaman harcıyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir