Youtube SEO, Sıralamada Geçerli Bir Faktör mü?

Youtube SEO, Youtube’un arama bölümünde, önerilen bölümünde ve ana sayfasında videolarınızın kullanıcılara daha görünür olmasını sağlar. Ayrıca kanalınızdaki videolarınızın tıklanma ve izlenme sürelerini arttırabilecek önemli çalışmalardır.

Google ve benzeri arama motorları, kullanıcılara en iyi arama sonuçlarını sağlamak için farklı prosedürler uygular. Bu prosedürler genellikle web sayfalarının nasıl tarandığı, dizine eklendiği ve değerlendirildiği ile ilgilidir. Web sitenizin içeriğini bu prosedürlere göre düzenlemek, içeriğinizin arama motorlarında görülme şansını artırır. Bu işleme SEO (arama motoru optimizasyonu) adı da verilir.

Peki “Youtube’un bununla ne ilgisi var?” sorusunu düşünüyor olabilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse Youtube, kullanıcıların aradıklarını bulmalarını sağlayan bir arama motoruna da sahiptir. Bu nedenle Youtube kanalınız için uygulayacağınız SEO teknikleri sizi daha görünür ve ünlü yapacaktır.

Google, Youtube’u satın aldıktan sonra bu platforma yatırım yapmaya başladı. Yapılan tüm bu yatırımlarla birlikte artık Youtube çağımızın vazgeçilmez sosyal medya platformlarından biri olarak karşımıza çıktı. Bir günde milyonlarca kişi Youtube’da izlemek ve öğrenmek istediği video içeriğini araştırıyor ve ilgili aramalar sonrasında insanlar Youtube’da öne çıkan içeriği izliyor. Kullanıcılarda izledikleri videoları beğendiği zaman dilerlerse kanala abone olarak bildirimleri de açabiliyor.

Youtube’da içerik üreten ve Youtube’dan para kazanmak isteyen kişilerin cevap aradığı sorulardan biri de Youtube videolarımı nasıl tanıtırım sorusudur. Çünkü ne kadar çok Youtube videosu çıkarsa o kadar çok kişiye ulaşacaktır. Kanal sahiplerinin payını yükseltmede içerik kalitesi kadar önemli olan bir diğer unsur da Youtube SEO stratejileridir.

Crovu Blog

Youtube SEO Nedir?

Youtube SEO konusuna değinmeden evvel SEO kavramına bir göz atmak gerekir. Çünkü bunu bilmeden etkin ve doğru kullanmak mümkün değildir. Bu kelime İngilizce “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur. Genellikle web siteleri ile yakından alakalı olmakla birlikte sosyal medya platformları için de geçerlidir.

Peki Youtube SEO nedir ve ne işe yarar? SEO çerçevesinde yapılan çalışmalar, web sitelerinin ve gönderilerin platform içerisinde daha üst sıralarda görünmesini sağlar. Makalelerinizi ve URL yapınızı yeniden oluşturarak, arama motorlarının daha iyi dikkat çekmesine yardımcı olur.

İş hayatında yaygın olarak kullanılan SEO, Youtube gibi sosyal medya platformlarında da kullanılabilmektedir. Ancak birçok insan hala öneminin farkında değil. Yani bunu nasıl yapacağınızı öğrenirseniz hiç video yüklemeden birkaç saat içinde videolarınızı sıralayabilirsiniz.

Youtube SEO Neden Önemlidir?

Youtube, dünyanın en büyük ikinci arama motorudur. Daha evvel yalnızca video yüklemek için kullanılan bir platform olarak hizmet sunuyordu. Fakat vakit geçtikçe Youtube aynı zamanda arama motoru ve özellikle pazarlama platformu olarak da hizmet vermeye devam ediyor.

Aşağıda vermiş olduğumuz maddeleri incelediğiniz takdirde, günümüzde Youtube platformunun niçin bu kadar çok tutulduğunu çok daha net bir şekilde görebilirsiniz.

  • Youtube’da her ay 3 milyardan fazla arama yapılıyor.
  • Youtube, Bing, Yahoo, Ask gibi arama motorlarının toplamından çok daha büyük bir platformdur.
  • Youtube’a her dakika toplam 100 saatlik video içeriği yükleniyor. Bu, platformda çok fazla video içeriği olduğu anlamına gelir ve bu da kalabalığın arasından sıyrılmayı daha da zorlaştırır.

Youtube’un normal Google SEO’ya çok benzeyen bir arama motoru olduğu göz önüne alındığında, Youtube algoritmasının içeriğinizi alakalı arama sorguları için göstermesini istiyorsanız bazı en iyi uygulamaları izlemeniz gerekir.

Youtube, videoları bir dizi faktöre göre sıralayan karmaşık bir algoritmaya sahiptir. Youtube SEO, videonuzu sıralayan öğeleri optimize etmeyi amaçlar.

Markalar ve içerik oluşturucular, içeriklerinin ve videolarının Youtube’daki alakalı aramalarda üst sıralarda yer almasını istiyorlarsa Youtube SEO ile ilgili tüm kriterlere dikkat etmelidir.

Youtube SEO Nasıl Yapılır?

Doğru Anahtar Kelimeleri Bulun

İnternet kullanıcılarının istedikleri bilgiyi, ürünü, içeriği veya sayfayı bulmak için arama motorlarına girdikleri terimlere anahtar kelime denir.

Arama motorları ve Youtube gibi algoritmalar da içerikteki anahtar kelimeleri tarayarak hangi içeriğin kullanıcıların aramalarına en uygun olduğunu belirler. Kısacası hedef kitlenizdeki kullanıcıların arama yapmak için kullandığı anahtar kelimelere içeriğinizde yer verirseniz, arama sonuç sayfalarında çıkma şansınız artar.

Youtube’da da arama motoru var dedik. Yani video içeriğinizin başlık, açıklama vb. yazılı kısımlarında doğru anahtar kelimeleri kullanırsanız daha fazla kullanıcı ile tanışabilirsiniz! Youtube SEO anahtar kelime araştırması yapmak için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz:

  • Semrush
  • Ahrefs
  • Youtube araması
  • Google
  • Keywordtool.io
  • Tube ranker

Video Başlığına Özen Gösterin

Odaklanacak anahtar kelimeleri bulduktan sonra artık Youtube SEO çalışmalarına başlayabiliriz! Odaklanmanız gereken ilk adım video başlığınızdır.

  • Bulduğunuz anahtar kelimeyi başlığınıza ekleyin.
  • Boşluk kaldıysa ve uygun görürseniz, tam başlığa kuyruk anahtar kelimesi ekleyebilirsiniz.
  • Elbette anahtar kelimeleri eklerken açıklayıcı ve çekici başlığı kaybetmemeye dikkat edin.
  • Başlığınızı kısa tutmaya çalışın. Genel olarak 47-48 karaktere odaklanmak iyi olacaktır.

Video başlığınızın, kullanıcıların içeriğiniz hakkında gördüğü ilk şeylerden biri olduğunu unutmayın. Video başlığınız ilgi çekici değilse, çok fazla tıklama kaybedebilirsiniz.

Etiket Kullanmayı İhmal Etmeyin

Youtube’daki videolarınızın altına alakalı etiketler ekleyebileceğinizi unutmayın! Bu etiketler, tıpkı Instagram hashtag’leri gibi, Youtube algoritmasının videonuzun ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olmada büyük rol oynar. Aynı zamanda videonuzun önerileceği içerikler de bu etiketler sayesinde belirlenebilmektedir.

Elbette eklediğiniz etiketlerin videonuzla ilgili olması gerektiğini unutmayın! Hem birbiriyle hem de videonuzla ilgili etiketlerin kullanılması, videonuzun Youtube tarafından taranmasını kolaylaştıracaktır. Youtube temel olarak etiket bölümüne 120 karakter girmenize izin veriyor. Ancak çok fazla etiket eklemek yerine videonuzla yakından alakalı 3-5 etikete odaklanmak daha iyidir.

NOT: Rakiplerinizin ilgili videolarından etiket analizi yaptığınızda rakiplerinizin izlenmelerini yenmeniz çok daha kolay olacaktır.

Açıklama Kısmını Doldurun

Youtube’daki video açıklama bölümü, 5000 karaktere kadar ekleyebileceğiniz oldukça geniş bir alandır. Bu alan, çok çeşitli makaleleri barındırabileceğinden, Youtube SEO söz konusu olduğunda çok önemlidir.

Hem Youtube’un arama motoru hem de Google ve Bing gibi arama motorları, içeriğin ne hakkında olduğunu anlamak için yazılı metinleri tarar. Açıklama bölümü en çok metin alabilen bölge olduğu için bu alanı doğru kullanmanız arama sıralamalarınızı yükseltebilir. Kısaca; Açıklama alanını kısa bir blog yazısı gibi düşünebilirsiniz. Videonuzun ne hakkında olduğunu açıklayan ve hedef anahtar kelimelerinizi içeren bir makale eklemek, arama motoru sıralamalarınızı yükseltir.

Videolara Alt Yazı Ekleyin

Açıklama kısmında olduğu gibi, altyazılarınız da Youtube’un taradığı bölgelerden biridir. Bununla çok fazla iş yapmanıza gerek yok! Videoda söylenenleri aslına uygun olarak aynı dilde alt yazı olarak eklemeniz yeterli olacaktır.

Videodaki konuşmalar doğal olarak videonun içeriğiyle alakalı olacağından, altyazılar Youtube’un videonuzu nasıl kategorize edeceğini anlamasına yardımcı olur. Altyazı eklemenin bir başka harika yanı da videonuzun erişilebilirliğinin artmasıdır! Artık işitme engelliler de videolarınızı rahatlıkla izleyebilir.

Kullanıcıların Yorum Yapmasını Teşvik Edin

Youtube kanalınız var, videolarınız izleniyor ama abone ve yorum sayısı hala düşük mü? Bu nedenle harekete geçirici mesajlar verin ve kullanıcıları kanalınıza abone olmaya teşvik edin.

 Harekete geçirici sloganlar,

  • Abone ol
  • Şimdi abone ol
  • Görüşlerinizi yorum yazarak bize iletin
  • Abone ol ve daha fazla bilgi videosunu kaçırmayın
  • Kanalımızda yayınlanan videoları kaçırmamak için bildirimleri açın

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir