Facebook’ta Arkadaş Listesi Nasıl Gizlenir?

Facebook, bireylerin kolay iletişim kurabilmesi için kurulmuştur. Bu neden ile de Facebook’a üye olunduktan sonra arkadaşlar ve akrabalar Facebook arkadaş listesine eklenir. Facebook profilinde kim ile arkadaş olacağına karar vermek hesap sahibinin alacağı bir karardır. Bu neden ile gelen arkadaşlık isteklerini ve göndereceği istekleri kişiler kendi istekleri doğrultusunda yönetebilir. Facebook arkadaş listesine eklenilen kişiler; birbirlerinin Facebook paylaşımlarını yakından takip edebilir. Ayrıca Facebook’ta yakın arkadaş grubu açılabilir ya da farklı isimler ile listeler hazırlanabilir. Bu durum paylaşılan içerikleri kimin göreceğini seçmek için de oldukça kolay bir seçenektir. Facebook arkadaş listesini gizlemek için ayarlar bölümünden gizlilik sekmesine gidilmesi gerekir.

Facebook’ta Arkadaş Listesi Nasıl Gizlenir?
Facebook’ta Arkadaş Listesi Nasıl Gizlenir?

Facebook Arkadaş Listesi Nedir?

Facebook’ta arkadaş olmak için istek gönderilen ve kabul edilen ya da isteği kabul edilen herkes arkadaş listesine eklenir. Facebook’ta etkileşim kurulan, hesabı takip edilen her isim arkadaş listesinde yer alır. Arkadaş listeleri, hesap sahibi aksini yapmadığı müddetçe herkese açıktır. Bu da arkadaş listesinde yer alan isimlere herkesin ulaşabileceği anlamına gelir. Kişisel verilerin korunabilmesi ve hak ihlallerinin önüne geçmek için Facebook arkadaş listesi tamamen gizlenebilir. Arkadaş listesini tamamen gizlemek istemeyen kişiler ise bu listeye kimin erişeceğini kendileri belirleyebilir.

Arkadaş Listesi Nasıl Oluşturulur?

Facebook arkadaş listesi oluşturma için Facebook’un ayarlar bölümüne gidilmesi gerekir. Ancak işlem sadece ayarlar bölümünden değil keşfet üzerinden de yapılır. Arkadaş listesini gruplara ayırmak isteyen kişiler dilerler ise keşfet bölümünden yeni listeler oluşturabilir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Ana sayfada yer alan Keşfet bölümünün bulunması
  • Keşfet bölümünde bulunan arkadaş listesi yazısına tıklanması
  • Eğer arkadaş listesi yazısı görünmüyor ise solda yer alan üç noktaya tıklamak gerekir. Buraya basıldığında daha fazlasını gör yazısı ile karşılaşılır. Arkadaş listesini görmek için daha fazlasını gör seçeneğinin seçilmesi gerekir.
  • Arkadaş listesi başlığı açıldığında liste oluştur yazısı ile karşılaşılır.
  • Liste oluştur yazısına tıklanıldığında yeni arkadaş listeleri oluşturulabilir.

Arkadaş listesi oluştururken istenilen isim ile gruplandırma yapmak mümkündür.

Arkadaş Listesi Gizleme Nasıl Yapılır?

Facebook arkadaş listesi gizleme seçeneği tüm kullanıcılara sunulan ücretsiz bir seçenektir. Arkadaşlarını gizlemek isteyen herkes ayarlar ve gizlilik bölümünden arkadaş listesini gizleyebilir. Arkadaş listesini kimin görebileceğini spesifik olarak seçmek de mümkün. Herkese açık olan listeyi, arkadaşlar ile sınırlamak da tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Ancak arkadaş listesini herkese gizlemek isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şunlardır:

  • Facebook profilinin açılması
  • Arkadaşlar bölümünün bulunması
  • Arkadaş listesinin üstünde sağ üstünde yer alan Gizliliği Düzenle yazısının seçilmesi
  • Gizliliği düzenle seçildiği zaman Facebook tarafından farklı seçenekler sunulur. En uygun olanın tercih edilmesi ile arkadaş listesini gizleme işlemi tamamlanır.

Sadece Ben seçeneği tercih edilir ise arkadaş listesini sadece hesap sahibi görebilir. Herkese Açık seçeneği tercih edilir ise arkadaşlık listesi gizlenmemiş olur.

Arkadaş Listesi Sadece Arkadaşlara Nasıl Açılır?

Facebook profilinden arkadaşlık listesini düzenlemek isteyen kişilerin yukarıdaki adımları izlemesi gerekir. Ancak arkadaş listesini sadece arkadaş olmadığı kişilere kapatmak isteyen kişilerin ayarlama esnasında hedef kitle seçmesi gerekir. Arkadaş listesini kimin görebileceğini seçmek için öncelikle hedef kitle seçilmesi ve hedef kitle başlığından ise arkadaşlara tıklanması gerekir. Böylelikle arkadaş listesi sadece arkadaş olunmayan kişilere kapanacak ancak arkadaş listesinde olan kişiler erişebilecektir. Facebook arkadaş listesi ayarları, arkadaş listesinin üstünde yer alan Gizliliği Düzenle butonundan yapılır.

Arkadaş Listesi Nasıl Silinir?

Facebook arkadaş listesi silme işlemi için keşfet bölümünün kullanılması gerekir. Arkadaş listesi oluştururken kullanılan adımlar üzerinden oluşturulan tüm arkadaş listeleri silinebilir. Bunun için ana sayfada yer alan keşfet butonunun seçilmesi ve oradan arkadaş listelerinin bulunması gerekir. Arkadaş listeleri bulunduktan sonra listenin üzerinde yer alan Listeyi Yönet butonuna basılmalıdır. Buraya tıklandığı zaman Listeyi Sil seçeneği ile karşılaşılır. Listeyi silmek için onay verilmesi gerekir ve ardından arkadaş listesi silinir.

Facebook Arkadaş İstek Listesi Nereden Görünür?

Facebook Arkadaşlık İsteği Nasıl Reddedilir?

Facebook’tan tanımadığınız ya da isteğini kabul etmek istemediğiniz biri arkadaşlık talebi gönderdiği zaman reddetme hakkınız bulunur. Facebook arkadaş istek listesine giderek buradaki istekleri kimin gönderdiğini inceleyebilirsiniz. Yeni bir arkadaşlık isteği gönderildiği zaman Facebook tarafından hesap sahiplerine iki seçenek sunulur; reddet ya da kabul et. Reddet seçeneği seçildiği takdirde arkadaşlık isteği reddedilmiş olacak. Böylelikle arkadaşlık isteği gönderen kişi ile Facebook’tan arkadaş olunmayacak. Arkadaşlık isteği silindiği takdirde o tarihi takip eden 1 sene içerisinde aynı hesap tarafından arkadaşlık isteği gönderilmesi de engellenir. Bir kişinin hesabınızı görmesini istemiyor ya da sürekli gönderilen arkadaşlık isteğinden rahatsız oluyor iseniz kişiyi doğrudan engellemek de mümkün.

Facebook Profili Arkadaşlık İsteğine Nasıl Kapatılır?

Facebook profilini arkadaşlık isteğine kapatmak ya da kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceğini belirlemek isteyen kişiler ayarlarını değiştirebilirler. Arkadaşlık isteği göndermek için Facebook tarafından sunulan kısıtlamalar; herkes ve arkadaşlarımın arkadaşları olmak üzere iki gruptur. Facebook’tan kimin arkadaşlık isteği gönderebileceğini ayarlamak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Ayarlar sekmesinin açılması
  • Ayarlar ve Gizlilik bölümünden Gizlilik sekmesinin seçilmesi
  • Arkadaşlık isteği ayarlarını değiştirmek için “Sana Kimler Arkadaşlık İsteği Gönderebilir?” başlığına tıklanması gerekir.
  • Başlığı seçtikten sonra çıkan Düzenle seçeneği üzerinden kimin arkadaşlık isteği gönderip göndermeyeceğini düzenlemek mümkün.

Dileyen kişiler herkes seçeneği seçebilir. Herkes seçilir ise tanışılmayan insanlar da Facebook’tan arkadaşlık isteği gönderebilir. Arkadaşlarımın arkadaşları seçeneği seçilir ise sadece ortak arkadaş bulunan kişiler Facebook üzerinden arkadaşlık talebi iletebilir.

Facebook Arkadaş Listesi Alfabetik Sıralanır Mı?

Facebook arkadaş listesindeki isimlerin sıralanması Facebook altyapısına bağlıdır. Bazı dönemlerde son eklenen kişiler en başta yer alırken bazen ise alfabetik sıra ile karşılaşılır. Ancak bu konu üzerinde Facebook tarafından yapılan bir güncelleme bulunmaz. Arkadaş listesini alfabetik olarak düzenlemek isteyen kişilerin hesaplarına ek abonelik yapmaları gerekir. Ancak ek abonelikler hesaplar ve veri gizliliği için güvenli bulunan seçenekler değildir. Bu neden ile Facebook tarafından önerilen sıralamanın kullanılması tavsiye edilir. Facebook arkadaş listesi alfabetik sıralama için Facebook’un herhangi bir geliştirmesi bulunmaz ve tek seçenek sunulur.

Facebook Kiminle Arkadaş Olduğum Haberi Nasıl Engellenir?

Facebook arkadaş listesi gizleme iOS ve Android uyumlu akıllı cihazlardan da yapılabilir. Kime arkadaşlık isteği gönderildiği Facebook tarafından paylaşılan bir bilgi değildir. Ancak iki hesap arkadaş olduktan sonra arkadaş olma durumu bildirim olarak profilde paylaşılabilir. Bunu kapatmak için gizlilik ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Ayar yapmadan önce profilde otomatik olarak paylaşılan arkadaşlık haberini bildirimin sol üstünde yer alan çarpıdan kaldırmak mümkün. Ancak bunu sürekli tekrar etmek istemeyen kişiler, profil ayarlarına girerek paylaşımlarını düzenleyebilirler. Ayrıca göz atın: https://crovu.com/blog/instagram-yakin-arkadas-ozelligi-nedir-nasil-kullanilir/

Hangi haberlerin akışta paylaşacağına, hangilerini kimlerin göreceğine karar vermek hesap sahibine ait bir sorumluluktur. Bu sorumluluk gereğince hesap sahipleri gizlilik ayarlarına girerek paylaşımı yapılan bilgileri herkese kapatabilir ya da sadece arkadaşlarına açabilir. Facebook arkadaş listesini gizlemek için de ayarlar ve gizlilik bölümü kullanılabilir.

1 Yorum

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir